Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yerel üretim ve kalkınmaya yönelik Anadoludakiler Destek Programı’nı bugün itibarıyla başlattıklarını açıkladı. Programın amacı, Türkiye’nin kültürel, geleneksel ve coğrafi zenginliklerini gün yüzüne çıkarmaktır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katılımıyla Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen tanıtım toplantısında Kacır, Türkiye’nin zenginliklerinin, yerel kalkınmanın temel taşı olduğunu vurguladı.
Programın Amacı ve Hedefleri
Bakan Kacır, “Anadolu’da bin yıldır sürdürülen merhamet ve adalet medeniyetinin maddi ve manevi tüm unsurlarını ihya ve yeniden inşa etmek adına kolları sıvadık” dedi. Program, yerel ürünlerin ve kültürlerin korunması ve geliştirilmesini amaçlıyor. Türkiye'nin tescilli 1597 coğrafi işaret ve geleneksel ürüne sahip olduğunu belirten Kacır, bu ürünlerin uluslararası sahada da kalitesini ve özgünlüğünü kanıtladığını ifade etti.
Yerel Ekonomiler ve İstihdam
Yeni fabrika, 75-100 kişilik istihdam sağlayarak bölge ekonomisine katkıda bulunacak. Fabrika, insan kaynakları, idari işler, üretim, kalite ve Ar-Ge alanlarında hizmet verecek. Konsantre, meyve işleme, freeze dry ve air dry hatlarında meyve ve sebzelerin ön işleme ve dönüşüm ürünleri, meyve ve sebze konsantreleri, dondurularak kurutulmuş taze meyve ve sebzeler, fonksiyonel atıştırmalıklar, smoothie karışımları, kurutulmuş meyve ve sebze cipsleri, fonksiyonel krakerler ve posa kurutma ürünleri üretilecek. Fabrikanın üretime geçmesiyle birlikte yıllık ciroda yüzde 25 oranında artış bekleniyor.
Sürdürülebilirlik ve Teknoloji
Yeni fabrikada sürdürülebilirlik politikaları çerçevesinde güneş enerjisi sistemi projeleri uygulanacak ve biyolojik arıtma tesisi sayesinde hatların temizlenmesinde kullanılan sular arıtılarak doğaya geri kazandırılacak. Meyve ve sebze işlemelerinden çıkan posalar, freeze dry ve air dry hatlarında atıştırmalık veya çay ürünleri için kurutulmuş posalara dönüştürülecek. Karbon emisyonunu azaltmak için gerekli tedbirler ve uygulamalar üzerinde de çalışmalar yürütülüyor.
Geleceğe Yönelik Projeler
Bakan Kacır, Türkiye’nin yerel üretim değerlerini yenilikle buluşturan ve sanayi ile teknolojiden güç alan bir yerel kalkınma modeli oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. “Yerel üreticilerin geleneksel bilgi ve becerilerini modern teknolojiyle harmanlayarak, ürün kalitesini geliştirirken üretim kapasitesini artıracağız” dedi. Kacır, programın ülkenin her bölgesinde iş ve gelir imkanları oluşturacağını ve bölgesel eşitsizlikleri azaltacağını vurguladı.