Çin’den Yenilenebilir Enerji Atağı

23 Temmuz 2024
Çin’den Yenilenebilir Enerji Atağı

Dünya genelinde nükleer enerjiye dönüş ve yenilenebilir enerji hedefleri tartışılırken, Çin bu alanda liderliğini pekiştiriyor. Ülke, her hafta 5 büyük ölçekli nükleer santrale eşdeğer yenilenebilir enerji kapasitesi kuruyor.

Sidney merkezli düşünce kuruluşu Climate Energy Finance’in (CEF) raporuna göre, Çin, 2030 yılı hedeflerine 6,5 yıl erken ulaşacak kadar hızlı bir şekilde yenilenebilir enerji kurulumlarına devam ediyor. Her iki haftada bir en az 10 gigawatt rüzgar ve güneş enerjisi üretim kapasitesi ekliyor.

Yenilenebilir Enerji

Çin, dünya sera gazı emisyonlarının üçte birini oluştururken, son veriler ve COVID-19 sonrası düşüşler, ülkenin emisyonlarının zirveye ulaştığını ve 2030 sonrası düşüş trendine gireceğini gösteriyor.

Ancak kapasite ve fiili üretim arasında farklar var. Yenilenebilir enerji kaynaklarının "kapasite faktörü" yüzde 25 civarında iken, nükleerin yüzde 90'a kadar çıkabiliyor. Bu nedenle, haftada 5 nükleer santrale eşdeğer kurulumlar, üretim açısından haftada bir nükleer santrale denk geliyor. Buna rağmen, bu hız büyük bir başarı olarak değerlendiriliyor.

Çin, yenilenebilir enerjiyi daha stabil hale getirmek için bataryalı enerji depolama sistemleri ve dünyanın en büyük pompa depolamalı hidroelektrik santralleri gibi çözümler kullanıyor. Ülke, her ay 1GW pompaj depolamalı hidroelektrik santrali kurarak bu alanda da üstünlüğünü sürdürüyor.

Çin’in yenilenebilir enerji atağı, dünya genelinde enerji dönüşümüne dair önemli dersler sunuyor. Yenilenebilir enerji kurulumlarındaki hız ve ölçek, Çin’i temiz enerji dönüşümünde lider konuma taşıyor