Hazır Giyimde İthalat Krizi Büyüyor

14 Kasım 2024
Hazır Giyimde İthalat Krizi Büyüyor

Türkiye’nin hazır giyim sektörü, artan ithalat baskısı nedeniyle zor günler geçiriyor. 2024’ün ilk 10 ayında ithalatta %18.7 oranında dramatik bir artış yaşandı. Özellikle Çin ve Uzakdoğu ülkelerinden yapılan ithalat, sektörün rekabet gücünü önemli ölçüde zorluyor.

Gümrük Vergilerine Rağmen İthalat Artıyor

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, hazır giyim ithalatının 2023’te 3.2 milyar dolara ulaştığını ve bu rakamın 2024’te 3.6 milyar doları bulacağını belirtti. Kadın giyim ürünlerinde %65-70, erkek giyim ürünlerinde ise %30-35 oranında ithalat artışı yaşandı. Kaya, gümrük vergilerine rağmen ithalatın hız kesmemesini sektör için tehlikeli bir durum olarak değerlendirdi.

İstihdam ve Üretim Kaybı Ciddi Boyutlarda

Sektörde son iki yılda üretim %17, istihdam %15.3 oranında daraldı. TGSD Başkanı Kaya, kapasite kullanım oranlarının %55’e kadar gerilediğini ve sektörün 2025’te %5 daha küçülmesinin beklendiğini ifade etti. Triko Sanayicileri Derneği Başkanı Mustafa Balkuv ise yerli müşterilerin siparişlerini %60 oranında yurtdışına kaydırdığına dikkat çekti.

İthalat Karşısında Koruma Çağrısı

Konfeksiyon Yan Sanayicileri Derneği (KYSD) Başkanı Murat Özpehlivan, düşük kur ve yüksek maliyetlerin Uzakdoğu’dan ithalatı artırdığını belirterek daha güçlü koruma önlemleri çağrısında bulundu. İç Giyim Sanayicileri Derneği (TİGSAD) Başkanı Eşref Geyik ise enerji ve işçilik maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle yerli üretimin giderek azaldığını söyledi.