İstanbul Sanayi Odası (İSO), dijital becerilerin geliştirilmesi amacıyla yürüttüğü "Üretim Sektöründe Geleceğin İşleri: Cinsiyet Eşitliği Odağında Yeteneklerin Gelişimi" (ManuFoW) projesi kapsamında 2 binden fazla kişiye eğitim verdi. Avrupa Birliği kaynaklı projelerden biri olan bu girişim, üretim sektöründe dijital dönüşümü hızlandırmak ve cinsiyet eşitliği stratejilerini desteklemek amacıyla hayata geçirildi.
Proje sürecinde, 6 teknoloji dikeyinde temel, orta, ileri ve üst düzey yönetici seviyelerinde toplamda 55 eğitim programı düzenlendi. Eğitimler; Veri Analitiği ve Yapay Zeka, Robotik Sistemler ve Otomasyon, IoT ve Sensör Teknolojileri, Bulut Bilişim ve Büyük Veri, Siber Güvenlik ve CAD/CAM Yazılımları ve Eklemeli Üretim gibi kritik teknolojik alanları kapsadı.
Eğitimlerin hedef kitlesi oldukça genişti; meslek lisesi öğrencilerinden üniversite mezunlarına, halihazırda beyaz ve mavi yakalı çalışanlardan üst düzey yöneticilere kadar geniş bir yelpazeye hitap edildi. Temel seviyede Dijitalleşmenin Temelleri, orta seviyede Geleceğin İşleri 101, ileri seviyede ise Geleceğin İşleri 201 eğitimleri verilirken, C-Level yönetici eğitimleri de sağlandı.
ManuFoW projesinin kapanış toplantısı, İstanbul Sanayi Odası ev sahipliğinde Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantı sırasında düzenlenen panellerde, dijital dönüşüm, cinsiyet eşitliği ve geleceğin işleri gibi önemli konular ele alındı.
Proje boyunca, üretim sektöründe çalışanların dijitalleşme süreçlerine daha iyi uyum sağlamalarını amaçlayan araştırma ve analiz çalışmaları da yürütüldü. Bu kapsamda düzenlenen ulusal çalıştay ve eğiticilerin eğitimi atölyesi gibi etkinlikler ile proje çıktıları değerlendirildi. Ayrıca, dijital çağda iş gücünün hangi becerilere ihtiyaç duyduğunu belirleyen Türkiye İş Gücü Yol Haritası raporu da hazırlandı.
Bu proje, imalat sektöründe çalışanların değişen iş yapış şekillerine daha kolay uyum sağlayabilmeleri için kritik bir adım olarak değerlendiriliyor. Aynı zamanda, dijital becerilerin geliştirilmesi ve iş gücünün geleceğe hazırlanması sürecinde cinsiyet eşitliğine vurgu yapılmasıyla dikkat çekiyor.