Düşünce kuruluşu Ember tarafından yapılan analizlere göre, ülkelerin 2030 yılına kadar küresel rüzgâr enerjisi kapasitesini artırma planları, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi’nde (COP28) belirlenen hedeflerin gerisinde kalıyor. Mevcut planlar, küresel rüzgâr enerjisi kapasitesini 2,4 katına çıkarmayı hedefliyor; bu, 2022’deki 901 gigavatlık kapasitenin 2 bin 157 gigavata çıkarılması anlamına geliyor. Ancak, BM’nin hedeflediği üç kat artış için 585 gigavat ilave kapasite artışı gerekiyor. Özellikle Çin, bu artışın büyük bir bölümünü sağlarken, ABD ve Hindistan’da belirlenen hedefler ve ihtiyaç duyulan kurulum arasında büyük bir fark bulunuyor.
Ember’in analizine göre, Brezilya ve Türkiye gibi ülkeler 2030 hedeflerine ulaşmaya oldukça yakın. Türkiye, elektriğinin yüzde 12’sini rüzgâr enerjisinden elde etme hedefine neredeyse ulaşmış durumda, ancak rüzgâr enerjisi potansiyeli mevcut hedeflerin çok üzerinde.
Ember Elektrik Analisti Katye Altieri, hükümetlerin rüzgâr enerjisi alanında yeterince iddialı olmadığını belirtirken, Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC) Üst Yöneticisi Ben Backwell, rüzgar enerjisinin temiz enerji dönüşümünde merkezde yer alması gerektiğini vurguladı.