Türkiye’nin yerli savunma sanayi alanında büyük bir adım olan Milli Uçak Gemisi (MUGEM) Projesi hızla devam ediyor. Dizayn Proje Ofisi Müdürü Doç. Dr. Mühendis Albay Hakan Uçar, 285 metre uzunluğa ve 72 metre genişliğe sahip olacak geminin %80’in üzerinde yerli sistemlerle donatılacağını açıkladı. Baykar ve TUSAŞ gibi Türk savunma sanayi devleriyle birlikte yürütülen projede, insanlı ve insansız 50 hava aracının iniş-kalkış yapabileceği uçuş güvertesi tasarımı tamamlanmış durumda.
Uçar’ın verdiği bilgilere göre, gemi İstanbul’dan New York’a kadar yakıt ikmali yapmadan gidip gelebilecek kapasiteye sahip olacak. Bu kapasiteyi mümkün kılmak için yeni tip yumru baş ve sessiz pervane tasarımları gibi yakıt tasarrufu sağlayan teknolojiler geliştirilmiş durumda. 110 personelin çalıştığı projede, Türkiye’nin Mavi Vatan’da stratejik caydırıcılığını artıracak bir deniz platformu ortaya koyulması hedefleniyor.
Projede TCG Anadolu’ya göre iki kat daha büyük bir deplasmana sahip olacak MUGEM, 32 hücreli MİDLAS Dikey Atım Sistemi ve GÖKDENİZ CIWS gibi savunma sistemlerini de barındıracak. Ayrıca, geminin 25 knots hıza ulaşması ve denizdeki en zorlu koşullarda bile operasyon yapabilmesi için gerekli denizcilik analizleri tamamlandı.
Mavi Vatan’daki gücünü artırarak küresel denizcilikte Türkiye’yi stratejik bir noktaya taşıyacak olan Milli Uçak Gemisi, hem insanlı hem de insansız hava araçları için bir deniz platformu sunacak. Özellikle Baykar’ın Kızılelma ve TB-3, TUSAŞ’ın Hürjet ve ANKA-3 gibi milli hava araçları, gemiden kalkış yapacak şekilde uyumlu hale getiriliyor. Gemi inşa sürecinde yerli üretim oranını artırmaya yönelik çalışmalar devam ederken, Uçar, Türkiye’nin denizden hava gücünü aktarmasına imkân sağlayacak güçlü bir uçak gemisi inşa ettiklerini belirtti.