Kömür

Park Elektrik Üreim Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.

  • İstanbul
  • Üsküdar
  • Sultantepe Mah.
İlan No 290
İlan Tarihi 24 Nisan 2024
Firma Ünvanı PARK ELEKTRİK ÜRETİM MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sektör MADENCİLİK VE TAŞ OCAKÇILIĞI
Organizasyon Büyüklüğü 201-500 Çalışan
PARK ELEKTRİK ÜRETİM MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET
Cep 216 531 24 00

Şirketimiz Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (“Park Elektrik”, “Şirket”) o zamanki unvanı ile Park Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. 1997 yılında gerçekleştirdiği paylarının ilk halkı arzıyla halka açılmıştır. 1997 yılından beri payları Borsa İstanbul’da işlem gören şirketimiz köklü bir halka açık ortaklık kültürüne sahip bulunmaktadır. Park Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. halka açıldığı dönemde tekstil sektöründe faaliyet göstermekte olup, şirketin ana faaliyet konusu ev tekstili üretimiydi. Üretim faaliyetleri Edirne’de kurulu fabrika tesisinde gerçekleştirilmekteydi.

Şirketimiz 2000 yılında gerçekleştirdiği esas sözleşme değişikliğiyle ticaret unvanını Park Elektrik Madencilik Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. olarak değiştirerek faaliyet alanını madencilik ve enerji sektörlerinde de faaliyet göstermeye uygun hale getirmiş ve o tarihten günümüze madencilik alanında faaliyetlerini sürdürmektedir. 2009 yılındaki değişiklikle günümüzdeki ticaret unvanını kullanmaya başlayan Park Elektrik, 2006 yılında Siirt’teki bakır madeninde konsantre bakır üretimine başlamıştır. Şirket, 2017 yılının Mart ayına kadar Siirt Madenköy’deki bakır madeninde tüvenan üretimi gerçekleştirmiş, konsantrasyon merkezinde işlenen tüvenan, konsantre bakır haline getirilmiş ve ağırlıklı olarak yurtdışına ihraç edilmiştir.

Şirket’in Siirt’in Şirvan ilçesinde bulunan Madenköy bakır madeni sahasında 17 Kasım 2016 tarihinde heyelan meydana gelmiş ve takip eden süreçte Şirket, konsantre bakır üretim faaliyetleriyle ilgili söz konusu varlıklarını 17 Mart 2017 tarihinde satmıştır. Bu işlem sonucunda Şirket’in bakır üretimine ilişkin operasyonları son bulmuştur.

Şirket, bakır üretimi faaliyetinin satışını takiben fiili faaliyet konusunu değiştirerek Şirket’in ana ortağı olan Park Holding A.Ş. ve Turgay Ciner’in sahip oldukları Konya Ilgın Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin (“Konya Ilgın”) sermayesinin %100’ünü satın almıştır. Satın alma işlemi 10 Mayıs 2017 tarihinde gerçekleştirilen Genel Kurul toplantısında onaylanmıştır.

Şirket’in %100 hissesini satın aldığı Konya Ilgın, Konya’nın Ilgın ilçesinde 500 MW kurulu güce sahip entegre bir termik santral kurma projesine sahiptir. İştirak edilen Konya Ilgın, sahip olduğu maden işletme ruhsatları (1247 ve 2444 ruhsat numaralı sahalar) ve tarafı olduğu rödovans sözleşmesi (1247 ruhsat numaralı saha) çerçevesinde Ilgın’da yer alan maden sahalarında linyit kömürü üretimi gerçekleştirme amacıyla işletme hakkına sahiptir.

Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (“UMREK”) tarafından yetkilendirilmiş yetkin kişiler tarafından UMREK (2018) standartları çerçevesinde hazırlanan 10 Ocak 2022 tarihli Kömür Kaynak Kestirim Raporu’nda Ilgın’daki 1247 ve 2444 ruhsat numaralı sahalardaki kömür kaynak miktarı 188 milyon ton olarak tespit edilmiş ve orijinal bazda alt ısıl değer ortalama olarak 2.079 kcal/kg olarak belirlenmiştir. 188 milyon ton kömür kaynağının tamamı Potansiyel Kategori’de sınıflandırılmış olup maden rezerv kestirim çalışmasına geçebilmek için ilave çalışmalar devam etmektedir.

Konya Ilgın Termik Santral Projesi sıfırdan bir yatırım projesi olup, Türk Lirası’nın ABD Doları karşısındaki seyrinden, elektrik arz/talebine, elektrik fiyatlarından, yenilenebilir enerji kaynakları ile yerli kaynaklara sağlanan teşviklere kadar birçok faktör söz konusu yatırımın zamanlamasında etkili olmaktadır. Şirketimiz ve bağlı ortaklığı Konya Ilgın’ın kontrolü dışında Türkiye Elektrik Sektöründe son dönemde yaşanan ekonomik ve sektörel gelişmeler kaynaklı olarak mevcut durum itibariyle, termik santral inşaatına henüz başlanamamıştır. Konya Ilgın’ın elektrik üretim lisansına derç edilmiş olan tesis tamamlama süresinin 66 ay uzatılması suretiyle sahip olduğu elektrik üretim lisansının tadil edilmesi amacıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (“EPDK”) yaptığı başvuru EPDK’nın 27 Ekim 2022 tarihli kararı ile olumsuz karşılanarak elektrik üretim lisansı iptal edilmiştir. Şirketimiz ve bağlı ortaklığının kontrolü dışındaki ekonomik ve sektörel gelişmeler nedeniyle, üretim lisansına derç edilmiş tesis tamamlanma süresinin uzatılmasına ilişkin başvurumuzda sunduğumuz gerekçelerin elektrik piyasası mevzuatı çerçevesinde “Mücbir sebep halleri ile lisans sahibinden kaynaklanmayan haklı sebepler” kapsamında olmadığı EPDK tarafından değerlendirilmiş olmakla birlikte, böyle bir değerlendirmenin makul ve ilgili mevzuata uygun olmadığı değerlendirildiğinden karara karşı yargı süreci başlatılmıştır. İdari yargı süreci devam etmekte olup, açılan davada esasa ilişkin henüz bir karar verilmemiştir.

Santral inşaat safhasına henüz geçilememiş olması ve santral inşaatının başlangıcı sonrasındaki sürecin de yaklaşık 3,5 yıl süreceği de gözetilerek Konya Ilgın tarafından bir ön madencilik faaliyeti planlaması hayata geçirilmiştir. Haziran 2019 - Aralık 2026 dönemini kapsayan son güncel planlama kapsamında, planlama süresince toplam yaklaşık 42,3 milyon m3 dekapaj gerçekleştirilmesi ve toplam yaklaşık 2,2 milyon ton kömür üretilmesi planlanmaktadır. Bu planlama kapsamında, üretilecek kömürün madencilik tekniği açısından bekletilmesinin mümkün olmaması (oksidasyon sonucu kendiliğinden kızışma vb.) nedeniyle bu geçiş sürecinde kömür satılarak gelir elde edilmekte olup ana madencilik planı (30 yıllık ve yılda yaklaşık 3,5 milyon ton kömür üretimi gerektiren ana madencilik planı) kapsamında sahadan üretilecek kömür ise termik santralin yakıt ihtiyacını karşılamak için kullanılacaktır. Santralin inşaat safhasına geçileceği tarihe göre ilgili ön madencilik planlamasının süresi uzatılabilmektedir.

Bu ilan https://www.fasonara.com adresinde yer almaktadır.