Tekstil Sektöründe İş Gücü Daralmaya Devam Ediyor

4 Ekim 2024
Tekstil Sektöründe İş Gücü Daralmaya Devam Ediyor

Tekstil sektörü, son yıllarda artan iş gücü kaybı ile karşı karşıya. Tekstil İhracatçıları ve Çalışanları Derneği (TİHCAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergin Aydın, özellikle hazır giyim sektöründe son iki yılda büyük bir istihdam kaybı yaşandığını belirtti. Aydın, gençleri sektöre kazandırmak ve sektördeki iş gücü daralmasını azaltmak için yenilikçi projeler üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

TİHCAD, Türkiye ekonomisinin temel taşlarından biri olan tekstil sektörünü destekleyen bir kuruluş olarak faaliyet gösteriyor. TİHCAD’ın hedefi, tekstil sektörünün ürün ve hizmet kalitesini artırarak, Türkiye'nin dijitalleşme ve sürdürülebilirlik alanında bir dünya markası olmasına katkı sağlamak. Bu kapsamda TİHCAD, hem Türkiye içinde hem de uluslararası platformlarda etkin çalışmalar yürütüyor.

Sektörel İhracat ve İstihdam Desteği

Ergin Aydın, dernek olarak tekstil sektörünün her alanında faal olduklarını belirterek, Türkiye genelinde ve uluslararası pazarlarda ihracat ve istihdam konusunda sektörün yanında olduklarını vurguladı. Aydın, “Bizler, tekstilin A’dan Z’ye her alanında varlık gösteriyoruz. Sektörel eksiklikleri belirleyip, bu alanlarda iyileştirme çalışmalarına öncülük ediyoruz” dedi. TİHCAD’ın oluşturduğu çeşitli çalışma komiteleri, sektördeki ihtiyaçlara cevap vermek ve gelişimi hızlandırmak için aktif olarak çalışıyor.

İhracat Değerleri ve Rekabetçi Fiyatlar

Aydın, Türk tekstilinin pandemi sonrasında ihracat değerlerinde beklenen artışı sağlayamadığını da dile getirdi. Türkiye’den çıkan hazır giyimin kilogram fiyatının 16,80 dolar civarında olduğunu, Portekiz gibi ülkelerin ise kilogram başına 40 doların üzerinde fiyatlarla ürün sattığını belirtti. Bu rekabet farkını kapatmak için katma değerli ürünlere yönelmenin önemli olduğunu vurgulayan Aydın, Avrupa pazarına ek olarak Amerika, Avustralya ve Afrika pazarlarına da açılmak için çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Türk Tekstilini Dünyaya Tanıtma Çalışmaları

TİHCAD, Türk tekstilini dünya pazarlarına tanıtmak amacıyla Alman Tekstil ve Markalar Birliği (DTB) ile iş birliği yapıyor. Ayrıca, Los Angeles’da açılan irtibat ofisi ile Amerika pazarına güçlü bir giriş yapmayı hedefliyor. TİHCAD, bu çalışmalarla Türk tekstil sektörünün dünya çapında tanınmasını sağlamaya devam ediyor.

İstihdam Sorununa Çözüm Arayışları

Sektörde yaşanan istihdam sorununa dikkat çeken Ergin Aydın, sadece son iki yılda hazır giyim sektöründe önemli bir iş gücü kaybı yaşandığını belirtti. Bu duruma çözüm bulmak için eleman.net ile bir protokol imzaladıklarını ve Z kuşağını sektöre kazandırmak için yenilikçi projeler geliştirdiklerini söyledi. Eğitim komiteleriyle birlikte sektörde doğru elemanları doğru firmalarla buluşturmak amacıyla çalışmalar başlatıldığını da ekledi.