Türkiye’nin 2024-2028 dönemi Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) Stratejisi’ne ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, Resmi Gazete’de yayımlandı. Stratejiye göre, Türkiye, Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgeleriyle birlikte küresel UDY akımlarında önemli bir destinasyon olmayı hedefliyor. Türkiye, 2028 yılına kadar bu bölgedeki UDY akımlarından yüzde 12 pay almayı amaçlıyor.
Stratejiye göre, Türkiye’nin bölgedeki UDY akımlarından aldığı pay son 20 yılda yüzde 9,8’e çıkarak en fazla yatırım çeken 2. ülke oldu. Sanayi ve hizmet sektörlerinde önemli projeler gerçekleştiren Türkiye, özellikle gıda-tarım sektöründe dikkat çekici bir yükseliş sergiledi.
Bölgesel UDY Akımları ve Türkiye’nin Performansı:
2015 yılında bölgenin küresel UDY’den aldığı pay 67,4 milyar dolarla yüzde 3,3 iken 2023’te 178,3 milyar dolarla yüzde 13,4’e yükseldi. Türkiye, bu dönemde 261 milyar dolarla bölgedeki UDY akımlarından en fazla yatırım çeken 2. ülke oldu.
Sanayi ve Hizmet Sektöründe Artış:
Sanayi ve hizmet sektörlerindeki proje sayıları salgın sonrası artış gösterdi. Hizmet sektöründeki proje sayısı son 3 yılda iki katına çıktı. Gıda-tarım sektörü ise 20 yıllık dönemde yüzde 5,3’ten yüzde 20’ye yükseldi.
Genelge Detayları ve Yatırım Ortamı:
Genelgeye göre, Türkiye, yatırımcılara değer zincirlerini kurmalarını ve büyütmelerini sağlayacak güvenli bir liman sunuyor. Yeni dönemde Türkiye’nin üretim ve dağıtım üssü olma rolünün güçlenmesi bekleniyor. Strateji belgesi, yeşil ve dijital dönüşümü destekleyen, yüksek katma değerli yatırımlar için bir yol haritası oluşturuyor. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi koordinasyonunda yürütülecek bu politika ve eylemler, Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlığında toplanan Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOIKK) tarafından takip edilecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan genelgede, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının üzerine düşen görev ve sorumlulukları hassasiyetle yerine getirmesi gerektiği vurgulandı.